Full width home advertisement

Travel the world

Climb the mountains

Post Page Advertisement [Top]

Zatímco se Rusko v posledních měsících dostává do popředí zájmů hlavně vlivem konfliktu se sousední Ukrajinou, mladá básnířka Natalja Ključjarjovová vydává novelu, která je „zrcadlem dnešního Ruska“. Nepustila se ale autorka do příliš náročného úkolu a existuje vůbec jakási „ruská duše?“


Natalja Ključarjovová, ruská prozaička, básnířka a žurnalistka, vydala svůj knižní debut, básnickou sbírku Bílí pionýři, v roce 2006. Ve stejném roce už jí časopisecky vyšla novela Rusko – vagon třetí třídy, jíž do knižní podoby přepracovala o dva roky později. Od té doby Ključarjovová napsala ještě další tři prózy – knihu SOS (2009) a povídky Vesnice hlupáků (2010) a Do Afriky, kam jinam? (2011). V českém překladu novelu Rusko – vagon třetí třídy vydalo nakladatelství Eroika jako první a zatím jedinou autorčinu knihu u nás.

Příběhem provází dvacetiletý mladík jménem Nikita, který se po rozchodu se svou studentskou láskou, svébytnou a anarchistickou Jájou, rozhodne přerušit studia na univerzitě a odejde hledat sebe a svoje „ruství“ mezi tu nejnižší vrstvu ruského obyvatelstva. Čtenář je tak svědkem Nikitovy cesty tamější krajinou ve vagoně třetí třídy a jeho setkávání s lidmi nejrůznějších vyznání, profesí a charakterů. Během tohoto putování, kdy Nikita vyslýchá životní příběhy svých spolucestujících, se zároveň snaží nalézt svou úlohu ve světě, pokouší se vytvořit si postoj k Rusku a v neposlední řadě také objevit jakousi „ruskou duši“.

Mezi desítkami naprosto odlišných, komických a mnohdy až příliš schematických postav, jež na své pouti za Ruskem usměvavý student poznává, ale vyvstává otázka, zda se skutečně jedná o „ruskou duši“, či jsou takovéto osobnosti k nalezení všude na světě. Učitel zeměpisu Alexandr Anatoljevič, jemuž pro jeho zoufalou snahu o důstojný život v jejich osadě nikdo neřekne jinak než Blahoslavený Sašenko, seschlý filozof se třemi vysokými školami, který se přesto stal bezdomovcem, osmdesátiletá Taisija Josifovna, jež nešťastnou shodou okolností přišla o pas a tak musí přespávat v místnosti pro domovnice jednoho cizího věžáku, to je jen nepatrná část z přehlídky bizarních charakterů, jež v celém příběhu hrají stěžejní roli.

Pro její čtivost, hutnost a všudypřítomný humor si tuto kratičkou novelu jistě oblíbí milovníci současné literatury a všichni ti, jimž nevadí jadrnost a syrovost textu. Požitek ze čtení pak ještě umocňuje rychlý dějový spád a bohatá slovní zásoba, vedle nichž nechybí ani nápaditá přirovnání a spousta metafor. Čekáte-li ale, že po jejím přečtení objevíte dnešní Rusko, pak vás pravděpodobně nemine zklamání. Žádné prvky charakteristické pro tuto velmoc totiž nenajdete. Snad kromě typicky ruských jmen, názvů měst a špetky nevinného šílenství, která jako by žádnému pravému občanovi Ruska nesměla chybět.


Rusko - Vagon třetí třídy

autor: Natalja Ključarjovová
nakladatelství: Eroika
překlad: Jaroslav Šedivý
počet stran: 136
vazba: brožovaná

Přečtěte si víc o knize Rusko - Vagon třetí třídy
Publikováno 13. 8. 2014 na webu KlubKnihomolů.cz

Žádné komentáře:

Okomentovat

Bottom Ad [Post Page]

| Designed by Colorlib